För några veckor sedan hade vi en populär nybörjarkurs i WordPress (Bli din egen webbproducent) som även innehöll ett spår av SEO grund. Som gästföreläsare hade vi nöjet att bjuda in Linus Larsson från TopVisible i Malmö. Nedan ser vi några smarta tips från Linus, som gästbloggar här hos oss idag.
WordPress kan vara mitt absoluta favorit-CMS. Lättarbetat, snyggt och modernt. Att göra de mest grundläggande SEO-förbättringarna är oftast inte bara fullt möjliga, men är också enkla att göra i WordPress grundutförande. Det är trots allt bra, sökordsoptimerat innehåll och länkar till webbplatsen som huvudsakligen avgör era placeringar på Google.
Med det sagt finns det trots allt vissa bitar som man bör känna till när det kommer till just WordPress. Enkelheten kan bli en nackdel, speciellt när det kommer till plugins. Sidor skapas upp som vi kanske inte ens känner till och en del mer avancerade inställningar saknas i WordPress. Räds ej, räddningen är nära! Vi listar 5 punkter som du som WordPress-administratör inte får missa när det kommer till SEO.
1. Rätt permalänkar
Inställning nummer 1 på en ny WordPress webbplats är permalänkarna. För allt i världen, använd INTE den förvalda inställningen. Välj istället inläggsnamn, eller den anpassade strukturen /%category%/%postname%
2. Överdriv inte antalet plugins
Plugins är fräckt och kan göra en webbplats extraordinär. Tyvärr lägger många plugins till många CSS och Javascript-filer. Dessa behövs oftast, men gör att er WordPress-blogg blir långsam och trögladdad. Inte kul för besökarna och inte bra för Google. Håll plugins till ett minimum och testa er laddtid med något av följande verktyg!
– Page speed insights
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
– Plugin Performance Profiler
https://wordpress.org/plugins/p3-profiler/
3. Rätt meta-data med Yoast
För att verkligen kunna styra meta-datan behöver man tweaka WordPress med ett plugin och vi rekommenderar SEO WordPress by Yoast. Ni får 2 nya fält på varje sida/inlägg som gör att ni manuellt kan sätta både Meta title och Meta description. Snyggt och viktigt!
4. Karta över era inlägg
SEO WordPress by Yoast hjälper er dessutom få fram en bra sajtkarta över er webbplats. Exkludera sidtyper eller taxonomier som inte är viktiga för Google och skicka sen in er sajtkarta till Googles Verktyg för webbansvariga. Då blir era inlägg oftast indexerade mycket fortare.
5. Akta arkivsidorna
Vet du att WordPress automatiskt skapar nya sidor varje gång du lägger till en ny kategori, tagg eller författare? Det är lika sant som det är problematiskt. Om du är en tagg-junkie och taggar alla inlägg med många taggar skapas det upp flera väldigt väldigt snarlika sidor. Det är inte bra för webbplatsens övergripande kvalitet och ni riskerar råka ut för duplicate content.
Håll ner användandet av taggar och kategorier genom att använda Yoast SEO-plugin för att se till att ni inte indexera de sidor som inte hjälper er SEO.
Vill ni veta ännu mer om hur ni förbättrar ert innehåll och er WordPress-installation för att få bästa möjliga ranking på Google? Den 17 juni håller TopVisible i en SEO WordPress (http://www.topvisible.se/seo-kurs-wordpress)-kurs i Malmö. Kontakta TopVisible för mer information om den!
Linus Larsson
+46 (0)709 239508
linus.larsson@topvisible.se